Metehan Emlik ilk ve orta öğrenimini Sivas’ta tamamladı. Şu an da Özyeğin Üniversitesi elektrik elektronik mühendisliğinde okumaktadır.
Programlanabilir Mini Drone: ESPcopter
Soru ve yardım talepleriniz için: [email protected]
Türkiye'nin İlk Yerli Mini Drone'u ESPcopter
Yaklaşık olarak iki yılı aşkın bir süredir devam eden araştırma geliştirme ve testlerden sonra karşınızda Türkiye’nin ilk yerli programlanabilir mini drone’u ESPcopter.
Kurumsal Destekçilerimiz
ESPcopter programlanabilir mini drone nedir?
ESPcopter küçük boyutlu internete bağlanabilen her cihazdan kontrol edilebilen bir drone yazılımı geliştirme kartıdır.
Ödüller:
ESPcopter Kutu İçeriği:
- 1 Adet ESPcopter.
- 1 Adet 240mAh Li-Po batarya.
- 1 Adet pervane koruyucu.
- 2 Set(Dört adet) pervane takımı.
- 1 adet ESPcopter batarya tutma modülü.
- 1 adet ESPcopter lehim yapma modülü.
- 1 adet ESPcopter pervane sökücü.
ESPcopter Eğitim Setleri:
Maker Atolye ve Sınıfı Paketleri:
ESPcopter 5'li Stem Eğitim Paketi:
- 5 Adet ESPcopter Stem Eğitim Setii
- 5 Adet yedek batarya
- 1 adet çoklu şarj aleti
- 2 Adet iniş alanı
ESpcopter 5'li Full Kit Eğitim Paketi:
- 5 Adet ESPcopter Full Kit Eğitim Seti
- 5 Adet yedek batarya
- 1 adet çoklu şarj aleti
- 2 Adet iniş alanı
Öğrenciler Neden Drone Programlasını Öğrenmelidirler?
Drone teknolojisinin önemli kısmı ise içinde bulunan uçuş kontrol yazılım ile sağlanmakta. Eğer bir drone için uygun bir yazılım yazılabilirse her türlü hava koşulunda görev yapması sağlanabilir.
Eğer ki öğrenciler drone yazılımı konusunda eğitim alırlarsa başta geleceğin teknolojisi olan drone'lar olmak üzere savunma sanayi, uzay ve uçak teknolojileri gibi birçok alanda yazılım geliştirebilirler.
ESPcopter'i Nasıl Programlayabilirim? 
Block Programlama
Kodlama eğitimine yeni başlayan öğrencilerin için geliştirdiğimiz block programla sistemiz full online olarak internet üzerinden çalışmaktardır.
IoT Block programlama sistemimiz sayesinde öğrenciler Drone’larını herhangi bir mesafe kısıtlaması olmadan istedikleri yerden programlayabilmektedirler.
Block Programlama arayüzüne bu link üzerinden ulaşabilirsiniz: http://espcopter.com/1513-2
Blocklar ile Sürü Drone
Arduino
Arduino son yılların en popüler mikrodenetleyici dillerinden bir tanesidir. ESPcopter için geliştirmiş olduğumuz açık kaynak kodlu Arduino kütüphanesi ile ESPcopter’in bütün sensorlerine ulaşabilirsiz.
ESPcopter kütüphanesinde bulunan komutlar sayesinde başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar programlana öğrenebilir. Ayrıca, yazdığınız komutlar ile ESPcopter’I özel bir görev için programlamayabilirsiniz.
ESPcopter Arduino SDK(Türkçe):
http://espcopter.com/wp-content/uploads/2016/09/espcopter-sdk.pdf
ESPcopter Arduino SDK(İngilizce):
http://espcopter.com/wp-content/uploads/2016/09/ESPcopter-SDKEnglish.pdf
Visuino
Visuino görsel programlama aracı ESPcopter'i kodlarken işlerinizi daha da kolaylaştıcaktır
RemoteXY ile kontrol
RemoteXY internet üzerinden sürükle bırak yaparak kendi ESPcopter telefon uygulamanızı yapabileceğiniz bir IoT platfromudur. Bu platform ile kendi kumandanızı yapabileceğiniz gibi çeşitli IoT uygulamalarıda geliştirebilrisiniz.
Web adressi: www.remotexy.com
Cep Telefonunuz İçin Kontrol Uygulamasını Kendiniz Tasarlayabilirsiniz
Bilgisayar Kontrol Uyugulaması(Processing)
Processing dili ile yazdığımız uygulama sayesinde ESPcopter’i bilgisayarınıza bağlayabilir ESPcopter ile veri alışverişi yapabilirsiniz. Ayrıca, Bilgisayara bağlanabilen oyun konsolları fare klavye gibi araçlar ile de ESPcopteri kontrol edebilirsiniz.
ESPcopter'in Teknik Özellikleri Nelerdir?
Modüler Yapısı Sayesinde ESPcopter’e Yeni Özellikler Ekeleyebilirsiniz
Geliştirme Modülleri Nelerdir ?
ESPcopter Optik Akış Modülü:
Optik akış modülü ESPcopter’in yere göre yaptığı hareketleri ölçerek drone’nun havada sabit kalmasını ve otonom görevler yapması sağlar.
ESPcopter Çoklu Mesafe Modülü:
Çoklu mesafe modülü üzerinde ileri, geri, sağ ve sol olmak üzere 4 farklı yöne bakan 1 metre algılama mesafesi bulunan lazer sensörler bulunmktadır. Bu modül ile çarpışma önleme, duvarlara olan mesafeye göre otonom uçuş yada el ile kontrol gibi uygulamalar yapabilirsiniz.
Diğer Modüller:
ESPcopter Neopixel Modülü
Bu dairesel kartta 12 adet NeoPixel bulunmaktadır. ESPcopter’in üst giriş pinleri ile bağlantı yapabilir.
NeoPixel modülünü kullarak ESPcopter ile uçuş yaparken çeşitili ışık şovları yapabilirsiniz.
ESPcopter Buzzer Modülü
Buzzer modülünden bir adet buzzer bulunmaktadır. ESPcopter’in üst giriş pinleri ile bağlantı yapabilir.
Buzzer modülünü kullarak uçmadığı anlardan müzik çalabilir uçarken ise uyarı sesleri çıkabilirsiniz.
ESPcopter Sıcaklık Basınç ve Nem modülü
Bu modül üzerinde bir adet BEM280 sensörü bulunmaktadır. ESPcopter’in üst giriş pinleri ile bağlantı yapabilir.
Bu modülü kullarak uçuş yaparken ki hava durumu verirsini kayıt altına alabilir yada İoT projenizde bu verileri telefon yada bilgisayarınıza internet üzerinden gönderebilirsiniz.
ESPcopter Yüseklik Sabitleme Modülü
Bu modül üzerinde bir adet VL53L0x sensörü modülü bulunmaktadır. ESPcopter’in alt giriş pinleri ile bağlantı yapabilir.
Bu modülü kullarak ESPcopterin yükseklik verisini 1.2 metreye kadar ölçebilir ve drone’nun yüksekliğini otomatik olarak sabitleyebilirsiniz.
Pervane Koruyucunuzu Kendiniz Tasarlayabilirsiniz
Süreç Haritası
Yardım Edebileceğiniz Diğer Yollar
Geleceğimiz olan çocuklarımızın drone programlamasını öğrenmesinde benim de katkım olsun derseniz, sosyal medya hesaplarımızı beğenerek ve paylaşarak projeminiz duyulmasında siz de yardım edebilirsiniz.
Sosyal medya hesaplarımız:
Facebook: https://www.facebook.com/espcopter/
Website: http://espcopter.com/
Twitter: https://twitter.com/ESPcopter
Instagram:https://www.instagram.com/espcopter/
Riskler ve Zorluklar
ESPcopter prototiplerini ürettik ve testlerini gerçekleştirdik. Geldiğimiz aşamada tüm üreticilerle anlaşmalarımızı yaptık ve üretime hazırız. Eğitim kitlerimizi çocuklara ulaştırabilmek için, kalıp üretimi, seri üretime yönelik elektronik komponentlerin temini, elektronik devre kartlarının basılması, dizgi işlemlerinin yapılması ve kutu üretimleri başlıklarında sizin desteklerinize ihtiyacımız var.
10 Ekim 2015
Proje Başladı.
Destek Paketleri
Programlanabilir Mini Drone: ESPcopter
ESPcopter nedir?
ESPcopter küçük boyutlu internete bağlanabilen, her cihazdan kontrol edilebilen Drone yazılımı geliştirme kartıdır. Yazılım bilmiyorsanız; ESPcopter’ın internet sitesinde bulunan ve Drone ile gelecek olan eğitim kitapçığı sizlere yardımcı olacak. Bu sayede Aurdino üzerinden, başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar programlama öğrenebilirsiniz. Ayrıca internete bağlanabilme özelliği sayesinde, mini Drone’u telefon veya bilgisayara bağlayarak ¨Nesnelerin İnterneti¨ projenizi gerçekleştirebilirsiniz.
ESPcopter nasıl kullanılır?
ESPcopter’ın internete bağlanabilme özelliği sayesinde hemen hemen bütün Nesnelerin İnterneti platformları ile etkileşime geçerek çalışan uygulamalar yapabilirsiniz.
Block programlama, kodlama eğitimine yeni başlayan öğrencilerin için geliştirilmiş bir programlama türüdür. ESPcopter sitesinde, block programlama sistemini full online olarak kullanıcılarına sunuyor.
Diğer bir programlama türü ise; IoT Block programlama sistemi. Bu sistem sayesinde öğrenciler Drone’larını herhangi bir mesafe kısıtlaması olmadan, istedikleri yerden programlayabiliyor.
Mini Drone; telefon, bilgisayar ve rf kumandaları ile kontrol edilebiliyor. Android, iOS ve Linux işletim sistemleriyle birlikte de çalışabiliyor.
ESPcopter’ın özellikleri ve avantajları
ESPcopter internete bağlanabilme özelliği sayesinde, mini Drone telefon veya bilgisayara rahatça bağlanabiliyor ve Nesnelerin İnterneti projenizi rahatlıkla gerçekleştirebiliyorsunuz. Ayrıca, programlanabilme özelliği sayesinde Drone programlanması ve algoritmaları konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Geleceğin taşıtları kabul eden Drone’ları kullanmak istiyorsanız, kontrol etme yollarından birini kullanarak Drone uçurmayı öğrenebilirsiniz!
ESPcopter kimler tarafından kullanılabilir?
Drone teknolojisi, son dönemlerin en hızlı gelişen alanlarından birisi olarak gösterilebilir. Öyle ki hava fotoğrafçılığı, haritacılık, askeri uygulamalar, gözlem ve kurtarma operasyonlar da dahil olmak üzere birçok alanda kullanılıyorlar. Gelecekte Drone’lar sadece ulaşım alanında değil; kargo taşımacılığı, sürü Drone uygulamaları ve tarım gibi birçok alanda kullanılmaya başlayacak.
ESPcopter, öğretme amaçlı bir sistemdir. Drone uçurmak isteyen, yazılım öğrenmek isteyen herkes tarafından kullanıma uygundur.
Haydi gel, Drone’ları geleceğe uçuralım!